A nap szentje Keresztelő Szent János születésének ünnepe„Egy hang, amely csak ideig-óráig tartott.”

Napi Ima4 imádkozás /layout/img/logo.png

Jún
23
A nap szentje Keresztelő Szent János születésének ünnepe „Egy hang, amely csak ideig-óráig tartott.”

A történet

+ A mai ünnep a negyedik századból származik, és egyike annak a három születésnapnak, amelyet az egyházi naptárban ünnepelnek, a másik kettő Jézus születése december 25-én és Mária születése szeptember 8-án.

+ Keresztelő Szent János hős próféta volt, aki elég alázatos volt ahhoz, hogy kijelentse, hogy méltatlan arra, hogy Krisztus sarujának szíját megoldja (Lk 3:17). 

+ Maga Jézus kijelentette, hogy az asszonytól születettek között” nincs nagyobb Keresztelő Jánosnál, a prófétánál, aki arra lett kiválasztva, hogy előkészítse az utat az Úrnak. Szent Jánosnak jutott az a kiváltság, hogy megkeresztelhette Jézust, ami nyilvános szolgálatának kezdetét jelezte.

+ Keresztelő Szent Jánost Heródes király parancsára lefejezték. Mártíromságát augusztus 29-én ünnepeljük.

+ Keresztelő Szent Jánost Puerto Rico és Jordánia, valamint a világ számos egyházmegyéjének védőszentjeként tisztelik.

Érdemes tudni

Egyes európai kultúrákban Keresztelő Szent János születésének ünnepét gyakran összekapcsolják olyan korábbi, kereszténység előtti szokásokkal, mint a máglya rakása és más, a nyári napfordulóhoz kapcsolódó szokások. A keresztény hagyományban ezt a kapcsolatot gyakran Keresztelő János kijelentésével hozták összefüggésbe, miszerint Jézusnak növekednie kell, míg én csökkenek”. És így a nyári napforduló idején, az év leghosszabb napján a nappalok rövidülni kezdenek - csökkennek -, míg karácsonykor, amikor Krisztus világra jövetelét ünnepeljük, a nappalok hosszabbodni kezdenek - növekednek.

Imádságra és elmélkedésre

János egy csak ideig-óráig tartó hang volt; Krisztus, a kezdetben volt Ige örökkévaló.” - Hippói Szent Ágoston

Hivatások

Férfiak számára:
Keresztelő Szent János provinciája: www.becomeafriar.org.
A Szent János apátság bencés szerzetesei (Collegeville, MN): www.abbeyvocations.org.
A skalabrinus atyák és testvérek (Keresztelő Szent János tartomány): www.vocations4migrants.org

Nők számára:
Keresztelő Szent János Nővérei: www.baptistines.org

Imádság

Add, kérünk, mindenható Istenünk, hogy házad népe az üdvösség útján járjon, és Keresztelő Szent János buzdításait követve biztosan eljusson az általa előre hirdetett Messiáshoz, Jézus Krisztushoz, Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."